Firas Dakkak – från flykting till Affärsområdeschef på Jobzone

Firas Dakkak – från flykting till Affärsområdeschef på Jobzone
november 21, 2019 sirinya
Firas Dakkak – från flykting till Affärsområdeschef på Jobzone

Det här är Firas Dakkak, en story om målmedvetenhet, tacksamhet och om att aldrig ge upp!

Tänk att du lever ett liv som du drömt om. Du har en god grund i data och ekonomiutbildning och du får jobb på ett av världens framgångsrikaste bolag DELL där du gör karriär och till och med landar i rollen som försäljningschef. Du är så framgångsrik att du blir ombedd att starta upp en ny region.

Tänk sedan att det livet du byggt upp med familj och karriär totalt raseras och du står med tomt papper och ett hot mot din familj. Du måste fly och i ditt nya land är du ingenting med ingenting. Du får börja om från noll.

Många av oss kan inte ens föreställa sig den tanken. Men Firas Dakkak vet. Han inte bara vet utan har upplevt det, överlevt det och lyckats igen.

Detta är storyn om Firas Dakkak som är vårt föredöme, vår inspiration och som vi vill dela med oss av till resten av Sverige. Han har insikter som vi alla kan lära av. Du som vill starta om, du som var tvungen att starta om och du som behöver inspiration att vara din egen ledstjärna.

Firas är född och uppvuxen i Bagdad, Irak. Han levde ett bra liv där och är utbildad inom ekonomi och datakunskap på Universitetet. På grund av krigssituationen i Irak sökte sig Firas 1998 till Jemen där han fick jobb på DELL. Han fick en lång och framgångsrik karriär och 2001 blev han även försäljningschef för DELL. Efter Saddam Husseins fall, ville DELL satsa på den Irakiska marknaden och Firas blev ombedd att åka tillbaka och starta upp ett nytt kontor i regionen.

Men situationen i Irak förvärrades igen med krig och förföljelse. 2006 fick Firas ett hot mot sig och sin familj på grund av sin religion som kristen. Det gjorde att han var tvungen att lämna landet för gott.

”Det rådde förföljelse av kristna. Jag var helt oförberedd när hotet kom men hade inget val efter det. Det var inte bara jag, det var min fru och barn också och jag tänkte inte låta något hända dem. Vi fick två veckor på oss att lämna landet, annars var det fara för våra liv” berättar Firas.

Familjen tog sig via Jordanien till Sverige där de hamnade först i en liten by utanför Hedemora som heter Långshyttan. Det fanns en ICA-butik, en OK-mack, en loppis och en skola. En skola som Firas, på vinst eller förlust, gick in i och träffade en lärare som hette Karolina. Firas förklarade för henne på engelska att han ville lära sig svenska och hon såg något i honom och hjälpte honom skynda på processen med att få börja studera svenska. Karolina hjälpte honom att plugga och 3 månader senare hade Firas klarat av SFI.

Nu startade en lång period av att söka och arbeta på osäkra arbetsplatser. Långa nätter med plugg och långa dagar i tungt arbete men han gav inte upp. Istället för att bli frustrerad tog han reda på fakta och knackade på dörren till Arbetsförmedlingen i Västerås. Han hade innan kollat upp yrken där det var personalbrist och hade fastnat för transport. Handläggaren blev imponerad av Firas driv och fixade samma dag ett möte med en kille som var ansvarig för kurser inom transport. Han blev i sin tur imponerad och fixade en plats åt honom på Hallstahammars trafikskola. ”Där klarade jag av både teori och uppkörningen på 2,5 månader”, säger Firas.

Resan på Jobzone började här

I utbildningen ingick tre veckors praktik som Firas gjorde på ett åkeri i Stockholm. Där imponerade han så pass att de ville ha kvar honom. Dock hade åkeriet själva anställningsstopp, men hyrde in personal från ett företag som hette Adaptus.

”Jag hade ingen aning om vad Adaptus var för företag, men jag gick dit samma fredag på intervju och fick ett anställningsavtal direkt efter” berättar Firas.  Firas fick fast anställning hos Adaptus vilket var den trygga bas som Firas behövde i sin nya karriär som till slut landade tillbaka hos kunden. Men hans insats och det intryck han lämnat hade satt spår.

Några år senare sökte Adaptus, som från och med nu i historien heter Jobzone, en arbetsledare för ett helguppdrag i Upplands Väsby. Jobzone tänkte på Firas och han fick frågan om att ta jobbet. Efter en intervju fick han tjänsten och i två år jobbade han som arbetsledare vissa helger för Jobzone samtidigt som har jobbade på sitt ordinarie jobb.

2015 fick Firas Dakkak ett erbjudande från VD på Jobzone

På en Jobzone-konferens 2015 tog hans liv ytterligare en vändning. VD på Jobzone, Anton Lind, erbjöd Firas en möjlighet att jobba heltid på Jobzone igen, fast denna gången på huvudkontoret. Det fanns en öppning som Kund- och Medarbetaransvarig för transportsegmentet och han ville gärna att Firas skulle söka tjänsten.

”Jag blev såklart jätteglad” säger Firas. ”Jag tog tjänstledigt från mitt jobb i tre månader för att prova på den nya tjänsten på Jobzone”.

Idag är Firas inte bara kvar utan driver det område som har gått bäst på Jobzone. Han är mycket uppskattad av både kunder, medarbetare och kollegor.

Nu är Firas trygg och på något sätt är cirkeln sluten. Tryggheten och statusen är återupprättad men resan tillbaka har varit lång och tuff. Man kan inte annat än förundras och imponeras av honom men framförallt bör vi lära oss av honom. För det finns många som vill starta om, kanske tvungna att starta om eller så behöver du bara inspiration att vara din egen ledstjärna.

Firas tips för att komma in på arbetsmarknaden

”Lojalitet och självförtroende har hjälpt mig på denna resa” säger Firas. ”Jobbar man hårt och gillar det man gör märks det och leder till andra möjligheter. Allt mitt slit har gett resultat och tagit mig dit jag är i dag”.

Men inget har kommit gratis. Det är målmedvetenhet, mod, tacksamhet och att inte ge upp som gjort att Firas är där han är idag.

4 tips från Firas till andra i liknande situation:

  1. Om du är ny i landet; börja med språket. Plugga mycket för att kunna kommunicera. Du kan även arbeta medan du studerar.
  2. Håll koll på arbetsmarknaden och statistik som visar vart det råder arbetsbrist och vilka tjänster som behövs mest i framtiden.
  3. Sök jobb i bemanningsbranschen. Där får man testa olika uppdrag hos olika arbetsgivare samt börja lära sig olika företags rutiner och kulturer. På så sätt skapar man mycket erfarenhet på kort tid.
  4. Våga fråga och ta nya utmaningar, det finns inget som är omöjligt! Du kan om du vill, Du vill alltså kan du!

Tack snälla Firas, vi är stolta över att ha dig som kollega. Tack för att du ger oss inspiration, framtidstro och nya insikter med din berättelse!

Tipsa någon om denna sida: