fbpx

SRV Återvinning

SRV Återvinning

SRV Återvinning i Södertörn är ett kommunalt bolag som ägs av Huddinge, Haninge, Botkyrka, Salem och Nynäshamns kommun. SRV Återvinning har uppdraget att sköta kommunernas insamling och hantering av hushållssopor. Det handlar om avfall från 124 000 hushåll och 4 000 företag och andra verksamheter. En sådan verksamhet kräver naturligtvis en mängd personal varav somliga behöver olika specialkompetenser. Både bland de som hämtar avfall och bland de som arbetar på återvinningsstationerna. Det är här Jobzone kommer in i bilden.

Jobzone bemannar chaufförer och återvinningsstationer

Jobzone har avtal på bemanning av olika typer av chaufförer och personal till återvinningsstationerna. Merparten av Jobzones personal har C-körkort. Det krävs exempelvis för att köra de sopbilar som samlar in hushållssopor. Kranbilsförarna, som hämtar de stora sopkärl som finns vid flerfamiljshus, behöver även specifika utbildningsbevis. Även de frontlastarchaufförer som tömmer och hämtar återvinningskärl kräver särskild behörighet.

”Vi har 65 bilar och 80 chaufförer som samlar in hushållssopor, grovsopor, matavfall och verksamhetsavfall”, berättar Johan Montenius, sektionschef för Transport Företag på SRV Återvinning. Jobbet för våra chaufförer kan vara rätt stressigt och tungt stundtals. En sidlastarchaufför kan exempelvis hämta 700 kärl på en dag. Man måste vara en god förare för det kan vara trångt och svårt att ta sig fram med dessa stora fordon. Det blir mycket läsande i kartor för att ta sig fram och en hel del nycklar att hålla ordning på.
”Det ställs också vissa krav på social kompetens och språkkunskaper så man kan kommunicera bra med kunder och medarbetare, fortsätter Johan.

Kranförare och frontlastarchaufförer

”Den största utmaningen är att hitta specialkompetenser som kranförare, frontlastarchaufförer och liknande som har både behörighet och färsk erfarenhet”, berättar Pierre Andersson, kundansvarig på Jobzone. Även att bemanna de vanligare sopbilarna har sina utmaningar. ”Arbetar man i en dubbelbemannad bil så kan man lära sig jobbet av sin kollega men för enkelbemannade bilar så ser vi givetvis till att utbilda konsulten på det specifika fordonet och de aktuella rutterna för att utveckla god lokalkännedom”.

Vi utbildar ofta i egen regi

”Det händer förstås även att vi nyutbildar när vi har en konsult som vi tror kan möta efterfrågan om vi kompletterar med kompetens”, fortsätter Pierre Andersson. ”I detta fall kan det exempelvis handla om utbildning på specifika fordonstyper. Sedan ska ju även yrkeskompetensbeviset (YKB) förnyas med jämna mellanrum. Här finns intern kompetens på att vi kan utbilda personal i egen regi.”

Serverat på ett fat

”Jag är mycket nöjd, det har fungerat väldigt bra”, berättar Johan Montenius. ”Med god framförhållning fungerar allt smidigt. Men även när det är bråttom så fungerar det utmärkt. Förut satt jag själv och intervjuade arbetssökande när vi sökte personal. Nu sköter Jobzone detta och jag får allt serverat på ett fat. Det är en stor vinst, jag spar verkligen mycket tid.

Kundcase_Johan-Montenius_SRV-atervinning

Johan Montenius
Sektionschef för Transport Företag på SRV Återvinning.

”Jag uppfattar Jobzone som mycket seriösa”, fortsätter Johan Montenius. ”De är alltid noggranna både innan, under och efter varje uppdrag och försöker få förståelse för varje liten del kring vad vi efterfrågar. Har det varit problem så agerar man alltid snabbt.”

”Pierre från Jobzone kommer regelbundet och stämmer av att arbetet flyter och att chaufförerna blir väl omhändertagna. Jag tror det kan vara en viktig anledning till att arbetsmoralen hos Jobzones konsulter ligger på en hög nivå. Min erfarenhet är att det finns andra bemanningsföretag som knappt vet vilka de skickar”, avslutar Johan.