fbpx

Nästa steg i karriären

Jobzone hjälper dig ta nästa steg i karriären

Du har kanske i dag ett jobb där du trivs ganska bra, men den där viktiga yrkesmässiga utmaningen saknas. Samtidigt är arbetsmarknaden mycket gynnsam just nu, speciellt om du tillhör dem som har en efterfrågad utbildning och erfarenheter. Är det dags att ta nästa steg i karriären?

Hur söker du nytt jobb? 9 viktiga frågeställningar och tips

  1. Börja med att fundera på vad du trivs med i ditt nuvarande jobb och vad du saknar. Är arbetsuppgifterna de du vill hålla på med? Trivs du på ditt företag?
  2. Om du trivs med företaget och kollegorna, det företaget står för och dess framtid, kanske du ska ta en diskussion med din chef om möjligheterna att ändra ditt arbetsinnehåll? Vilka nya områden ska företaget in på? Kommer det att sluta någon på företaget som har en tjänst som du vill ha?
  3. Om du önskar dig en mer stimulerande arbetsplats med nya utmaningar är valet enkelt, du måste leta hos andra företag efter ditt nya jobb. Var hittar jag mitt nya jobb? Ganska få jobb annonseras i papperstidningen. Och på webben finns det över 70 olika webbplatser med platsannonser att leta på. Så hur ska du göra?
  4. Även om det finns en uppsjö av webbplatser med lediga tjänster så behöver du inte leta på alla. Välj ut några av de större och mer kända webbplatserna och leta regelbundet efter ditt drömjobb där. Här bör du även inkludera några kända bemanningsföretag. De förmedlar fler och fler jobb och har ett stort antal tjänster i omlopp.
  5. Registrera dig. Lägg in dina uppgifter på några webbplatser med information om vilka jobb du är på jakt efter och även bifogar ett följebrev och ditt CV. (Hur du sätter ihop ditt följebrev och CV kan du läsa om här).
  6. Hur söker du jobbet? Formulera ett personligt brev till den tjänst du söker och berätta varför du vill ha jobbet och vad du kan tillföra företaget när de anställer dig. Bifoga ditt CV, som bör vara på en eller max två A4-sidor.
  7. Kan du kontakta företag direkt? Absolut! Kontakta de företag som du tror har eller kommer att få lediga tjänster med den inriktning du önskar. Ibland kan du ha tur och träffa rätt.
  8. Andra vägar till ditt nya jobb? Vänner och före detta kollegor kan ofta vara en bra källa för dig att få information om nya jobb och förändringar på andra arbetsplatser.
  9. Innan du bestämmer dig för att börja på det nya jobbet så fundera igenom om arbetsuppgifterna passar och stimulerar dig? Vilka värderingar står arbetsgivaren för? Hur tror du att företaget kommer att utvecklas under de närmaste åren? Passar kollegorna på den nya arbetsplatsen och den sociala miljön? Kommer du att trivas där?