fbpx

Skriva CV och personligt brev

jobzone Skriva CV och personligt brev

Att tänka på när du ska skriva CV och personligt brev

När du söker jobb bör din ansökan bestå av ett CV och ett personligt brev

 • CV skall innehålla en förteckning över dina arbetslivserfarenheter och utbildning.
 • Personligt brev skall innehålla info om varför du vill ha jobbet och varför just du är den rätta för jobbet, samt en kort beskrivning om dina egenskaper och person.

Det är viktigt att använda rubriker för att kunna dela upp ditt CV på ett tydligt och bra sätt. Exempelvis språkkunskaper, utbildning, datorkunskaper, tidigare jobb m m. Skriv kort och koncist när du skriver ditt CV, lagom brukar vara mellan en till två sidor.

Vad är ett CV?

CV står för Curriculum Vitae, som är latin för levnadsteckning. Ett CV är en kort förteckning över dina meriter i punktform. Ditt CV är kanske det första en rekryterare tittar på. Därför kan det vara en god idé att lägga lite extra tid på att utveckla ett riktigt bra CV så du tar dig genom den första gallringen på väg mot jobbet du söker. Ditt CV ska inte bara lista meriter utan även allmän personlig information, namn och kontaktuppgifter och annat som kan vara relevant för ansökningen. Ett CV skall vara överskådligt och det ska vara lätt att se när, var och hur de olika kunskaperna och erfarenheterna förvärvades.

Sju tips för bra CV och personligt brev

 1. Läs på om företaget

  Inför ansökan är det viktigt att ta reda på fakta runt företaget. Tänk även på att intervjun i nästa steg ska präglas av dialog, där du förväntas både lyssna och berätta. Klädseln bör liksom brevet spegla jobbet du söker. Genom att vara väl påläst och förberedd i din ansökan och i intervjun ökar du chanserna att få ditt nästa drömjobb.

 2. Struktur

  All information skall vara tydligt kategoriserad med rubriker. Språket bör vara formellt med korta satser och inte för långa meningar. Ansökan ska vara snyggt uppställd och innehålla ett vanligt enkelt språk. Det kan vara bra att be någon annan läsa igenom brevet innan det sänds iväg.Försök sätta dig in i den sits som mottagaren av brevet sitter i. När någon kanske läser hundratals ansökningar gäller det att underlätta så att de snabbt hittar de viktigaste delarna först i din ansökan. Om du söker ett utannonserat jobb börjar du förslagsvis med att berätta vad det är som gör att du söker just detta jobb. Vad är det som gör dig speciell för detta jobb, det vill säga, vilka fördelar kommer din framtida arbetsgivare ha av dig.

 3. Innehåll

  I ditt CV presenterar du dig själv och lyfter du fram de styrkor du anser passar just för detta jobb. Var inte för generell. Anpassa ditt CV till det jobb du söker. Det gör rekryterarens uppgift enklare och visar också på att du är intresserad. Markera till exempel med fetstil eller stryk under nyckelord som är relevanta för tjänsten du söker så blir det lättare att ta till sig varför just du kan passa för den aktuella tjänsten.Undvik att dölja dina tidigare arbetsuppgifter bakom fina titlar, det är bättre att skriva vad du har gjort. Har du ”luckor” i din meritförteckning så skriv ut vad du gjort. Kanske har du varit på långresa eller haft en period av arbetslöshet och då är det mycket bättre att det framgår, istället för att det finns tomma perioder.

 4. Börja med det mest aktuella

  Ange det senaste jobb du haft först. Söker du ditt första jobb kan du lyfta upp projekt som du gjort i skolan, sommarjobb, eller om du arbetat ideellt. Börja med att skriva din roll/titel som rubrik till varje jobb, följt av arbetsplats och sist årtal.

 5. Layout

  Ditt brev ska vara intresseväckande och samtidigt ha en enkel, lättläst utformning. Använd inte en för djärv formgivning, såvida du inte söker ett jobb där just förmåga till kreativ formgivning efterfrågas. Dessutom bör inte ansökningsbrevet vara för långt. Det ska helst vara en sida personligt brev och en till två sidor meriter. Det kan vara trevligt att skriva om personliga intressen i brevet, men akta dig för att bli för personlig. Korrekt och enkel är två bra ledord när du layoutar din text.

 6. CV-Fotografi

  Ett fotografi ger ett mer personligt intryck och gör det lättare för de som rekryterar att komma ihåg dig. Se till att ditt fotografi håller bra kvalitet med bra upplösning och skärpa. Fotot bör vara hyfsat nytaget, helst inte äldre än ett år. Minimera bakgrunden och undvik röda ögon. Ett leende är alltid trevligt!

 7. Referenser

  Om du namnger referenser i ditt CV, exempelvis tidigare arbetsgivare, som kan intyga det du skrivit i ditt CV, ange referenternas kontaktuppgifter så att företaget du söker jobb hos kan nå dessa personer och få ett intyg på att de du skrivit stämmer överens med referentens uppfattning. Du bör ta kontakt med de referenter du valt ut innan du skickar din ansökan så de är förberedda på att bli kontaktade och lättare kan hjälpa dig att intyga det du har skrivit.

Lycka till med CV och personligt brev


Fler karriärstips från Jobzone

Är du redo för nästa steg i karriären? Eller vill du läsa mer om olika typer av anställning hos Jobzone? Läs våra Karriärstips.