fbpx

Yrkesguide: Truckförare

Här i vår yrkesguide för truckförare har vi samlat vanliga frågor och svar om yrket. Du får bland annat svar på allt från vad man brukar tjäna, hur arbetsuppgifterna kan se ut och vad det krävs för utbildning till vilka personliga egenskaper som det är bra att ha, vilka arbetstider som är vanligast förekommande och hur framtidsutsikterna ser ut.

Hittar du inte det du söker eller vill du veta mer? Då får du mer än gärna kontakta vårt Lager & Industri team.

Arbetsuppgifter för truckförare

Arbetsuppgifterna för en truckförare är varierande och innefattar inte bara att sköta logistik och frakt av gods och material från en plats till en annan, även om detta är en av yrkets huvuduppgifter. Det är vanligt att tjänsten som truckförare även innebär, planering, utvärdering, ansvar för administration av beställning, plockning och paketering på lager, samt att man behöver hantera inkommande och utgående gods. Utöver detta kan man ibland också behöva sköta enklare service och underhåll av truckar.

Som truckförare har man ansvar för säkerhet och godshantering, men på vissa arbetsplatser kan man även ha ansvar för lagerhantering och service. Oavsett specifikt ansvarsområde ansvarar man alltid för att säkerheten efterföljs och att hantering av gods flyter på smidigt och håller en tidsplan.

Branscher och arbetstider

Truckförare är ett väldigt varierat yrke och man kan arbeta på allt från industrilager och hamnar till godsterminaler och sågverk. Även arbetstiderna varierar och det är inte ovanligt att man arbetar skift, kväll, natt eller helg.

Vi bemannar kunder inom olika industrier, dygnet runt, året runt. Vi har exempelvis hela entreprenader för kunder som tillverkar bilvårdsprodukter till nattarbete för lastning och lossning av gods för direktleveranser i Mälardalen.

Lön – vad tjänar en truckförare?

Lönen för en truckförare varierar såklart beroende på hur lång erfarenhet av yrket som man har samt vilka arbetstider man har. Lönen brukar därför variera mellan 25 000-32 000 kronor innan skatt. Om man arbetar helger, nätter eller skift får man i regel en högre lön. I branschen finns också ofta möjlighet till betald övertid, och detta gör yrket till ett av de bättre betalda inom industri och lager.

Enligt SCB:s lönestatistik för 2022 ligger snittlönen för en truckförare på 31 800 kronor efter skatt. Lönen för män är i snitt 31 900 kronor och för kvinnor är den 31 600 kronor.

Att ta truckort

För att få arbeta som truckförare krävs det att man tar truckkort. Man behöver dock inte ha ett vanligt B-körkort för personbil för att kunna ta ett, det enda kravet är att man ska ha fyllt 16 år när man anmäler sig till en utbildning.

Ett truckkort finns i klasserna A, B, C och D, där de vanligaste som efterfrågas av branschen är ett kombinerat A + B.

  • Klass A: I detta truckkort ingår låglyftande plocktruck, ledstaplare, låglyftande åktruck och låglyftare.
  • Klass B: Omfattar samtliga truckar i klass A, motviktstruck, höglyftande åkstaplare, skjutstativstruck, höglyftande plocktruck, smalgångs-truck och fyrvägstruck.

Om man har tagit ovan nämnda truckkortsbehörighet har man sedan goda möjligheter att ta fler behörigheter för andra typer av truckfordon, så som hjullastare eller terminaldragtruck.

Om du är arbetssökande på Jobzone men ännu inte kunnat ta rätt behörighet så kan vi hjälpa till med detta!

Vad mer krävs för att arbeta som truckförare

För att arbeta som truckförare krävs det att du är självständig, duktig på att kommunicera samt har en god fysik och koordinationsförmåga. Detta för att arbetet kräver att man kan arbeta självständigt samtidigt som man måste kunna planera tid och arbetsuppgifter mellan kollegor. Yrket håller också ett högt tempo där man har många bollar i luften, samtidigt som det växelvis är fysiskt tungt.

Hur ser framtiden ut för truckförare?

Truckförare är och kommer fortsatt vara ett attraktivt yrke på arbetsmarknaden. Både inom svensk industri och företag inom exempelvis e-handel råder det brist på just truckförare. Detta gör truckföraryrket eftertraktat och det erbjuds även goda utvecklingsmöjligheter. Många börjar som truckförare men arbetar sig upp till yrken såsom lagerchef, materialstyrare, inköpare etc.

Att arbeta hos Jobzone

Vi har en stark tro på att de bästa arbetsgivarna attraherar den bästa kompetensen. När arbetssökande får en bra upplevelse och medarbetare trivs samt känner arbetsglädje så vill fler talanger söka sig till oss. Det är vår filosofi, och om du har samma synsätt så hoppas vi att det är extra intressant för dig att söka någon av våra lediga tjänster.

Vi har de senaste åren haft, och har fortfarande, väldigt stor efterfrågan på truckförare. Kontakta oss så berättar vi mer!