Ansvarstagande, planering och problemlösning är vanliga delar av vardagen när du jobbar som lastbilschaufför. Och så kör du lastbil så klart.
I den här yrkesguiden berättar vi om hur en arbetsdag kan se ut, vad framtidsutsikterna är, hur du blir lastbilschaufför, lön och mycket mer.
Vi på Jobzone är vana att rekrytera och bemanna chaufförer. Är du intresserad av ett nytt jobb eller att hitta nya förare? Hör av dig till ditt närmaste kontor.
Lediga Jobb via Jobzone
Lediga Jobb via Storesupport
Lediga Jobb via Job&Talent
Lastbilschaufförers arbetsuppgifter
Även om de flesta lastbilschaufförer har gemensamt att de spenderar en stor del av sin arbetsdag med att köra bil så kan deras arbetsuppgifter variera beroende på var de jobbar. Det finns många inriktningar inom yrket lastbilsförare. Ett exempel är renhållningsförare, som både kör renhållningsbil och ägnar mycket tid nere på marken med att hämta avfall och återvinning.
Du kan jobba med att transportera allt från livsmedel till byggmaterial, levande djur och farligt gods. Många spenderar en stor del av dagen ensamma i bilen, så det gäller att vara självgående och ansvarstagande för att kunna planera sin egen dag och framföra ekipaget på ett säkert sätt.
Många gånger får chaufförerna även lasta i och ur bilen. Det kräver kunskap, till exempel om regler kring säkerhet och miljö. Men även smart planering, exempelvis så att det som ska lastas ut först är lätt att komma åt.
En arbetsdag som lastbilschaufför
Det kan till exempel se ut så att morgonen börjar med att arbetsuppgifter delas upp och dagen planeras. Sedan kör du ut med lastbilen och lämnar godset dit det ska. Du kan även få köra och hämta gods som du transporterar vidare.
Många lastbilsförare jobbar också med lastning, lossning och att beräkna vikt och volym på gods.
De flesta lastbilskörningar går bara över korta sträckor, men många kör också långa avstånd och utomlands. Vissa lastbilschaufförer transporterar gods så långa distanser att de behöver övernatta i tjänsten. Andra sover hemma varje natt.
Det finns lastbilschaufförer som jobbar dagtid och andra som jobbar nattetid. Att ha längre arbetspass är inte ovanligt. Det beror på vilken sorts transporter du kör och hur din arbetsplats lägger upp arbetet.
Arbetsmarknaden för lastbilschaufförer
Just nu råder det brist på lastbilsförare. Med rätt utbildning och kunskap är det inte svårt att få jobb. Mer om att bli lastbilschaufför och vilken lön du kan få hittar du längre ner på sidan.
För att hitta en arbetsplats du trivs på kan du ta hjälp av oss. Vår filosofi går ut på att personal som känner arbetsglädje mår bättre på jobbet och är mer produktiva – vilket gynnar både dig och din arbetsgivare. I och med det matchar vi kandidater och företag med utgångspunkten att du ska trivas på ditt nya jobb. Vi ser dessutom till att du får en ordentlig introduktion och följer upp så att du trivs.
Lön som lastbilschaufför – Vad tjänar man?
Ja, hur mycket tjänar en lastbilschaufför i lön?
Enligt SCB:s lönestatistik från 2022 är den genomsnittliga lönen för yrkesgruppen “Lastbilsförare m.fl.” 29 500 kronor i månaden före skatt.
Kvinnor tjänar i genomsnitt 28 600 kr i månaden medan män i snitt tjänar 29 600 kr.
Men hur står sig svenska löner gentemot vad lastbilschaufförer tjänar utomlands? Under 2019 jämförde Svenska transportarbetaren svenska löner med franska CNR:s statistik över lönenivåer för ett antal europeiska länder. De svenska lastbilschaufförernas löner hamnade i toppen, tillsammans med västra Tyskland, Belgien och Frankrike.
Så blir du lastbilschaufför
Av uppenbara skäl finns krav på körkort för att bli lastbilschaufför. Här reder vi ut några grundläggande termer:
- C-körkort: Körkort för tung lastbil
- CE-körkort: Körkort för tung lastbil med släp
- Yrkesförarkompetens: Krävs för att få köra persontransporter och godstransporter med lastbil eller buss. Du gör ett prov för att få Yrkeskompetensbevis (YKB).
Men det krävs mer än så för att bli lastbilschaufför och köra stora, tungt lastade fordon på ett säkert sätt.
Utbildning
En väg till att bli lastbilschaufför är Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Du kan även gå en utbildning hos Arbetsförmedlingen eller på Komvux/Yrkesvux.
Om du vill byta jobb efter en tid kan du till exempel utbilda dig till speditör eller logistiker på en KY-utbildning eller högskola.
Personliga egenskaper
För att bli lastbilschaufför är det bra om du är trygg i dig själv, självgående och fokuserad. Du kommer få ta eget ansvar för ditt ekipage och kan även få planera ditt arbete till viss del själv.
Vissa inriktningar för lastbilschaufförer innebär mer kundkontakt, till exempel för distributionsförare som kan göra leveranser till många butiker eller liknande varje dag.
Jobzone – Bemanningspartner för lastbilschaufförer
Vad kan vi på Jobzone göra för dig som vill bli lastbilschaufför eller söker nytt jobb?
Vi kan se till att du inte bara hittar en ny anställning – utan hittar ett jobb där du verkligen trivs och kommer till din rätt. I det läget vinner både du och din arbetsgivare. För när du hittar arbetsglädje kommer du troligen prestera bättre, vilket leder till bättre lönsamhet för företaget du jobbar hos.
Vi ser dessutom till att du får en ordentlig introduktion på det nya jobbet, så att du snabbt känner dig som hemma. Ta en titt på våra lediga jobb inom transport.
Är du inte lastbilschaufför men intresserad av att anställa eller hyra in förare? Hör av dig för bemanning eller rekrytering inom transport.