fbpx

Unga Station lyser upp julen för utsatta barn

Unga Station lyser upp julen för utsatta barn
19/11/2015 trafikgaffla

Jobzones välgörenhetslopp Running for Shelter drog i år in 108 323 kronor som gick till Stadsmissionens verksamhet Unga Station. Vad kommer då pengarna att användas till? – Många av våra barn och ungdomar här har ingenting att göra på loven, berättar Erica Sandin, verksamhetschef på Unga Station som är Stockholms Stadsmissions hus på Södermalm i Stockholm för barn, unga och familjer som lever under olika former av utsatthet.

– Vi tänker att pengarna i första hand ska gå till utflykter till sådana barn som är kvar i stan. De kan få åka iväg och göra något roligt, som att gå på bio eller kanske på Gröna Lund. Vi kommer också att ha julfirande här på julafton, vi kommer att bjuda in runt 100 personer.

Kan du ge fler exempel på vad pengarna går till?
– Nu på höstlovet hade vi exempelvis en utflykt till Stenfasta där vi har vårt kollo. Då vi var ute i skog och mark, något som många av våra barn sällan får möjlighet till. En dag besökte vi Skansen och en annan dag var ett gäng tjejer iväg och testade boxning. Dessutom bjöd vi på teaterföreställningen Loranga, Mazarin och Dartanjang. För de unga föräldrarna och deras bebisar ordnade vi ett Halloweenparty, vilket var otroligt uppskattat. Många tycker att det är fantastiskt kul med dessa aktiviteter, det betyder så mycket för dom att få göra något kul. För en hel del barn är det också viktigt att få göra något roligt tillsammans med sina föräldrar, och kanske inte bara se sin mamma ligga på soffan. De kan leva länge på såna minnen.

Vad betyder detta för de barn och unga som ni hjälper?
– De barn vi möter här har ofta inte möjlighet att göra någonting på loven. Många har inte firat högtider som jul och midsommar. Det kan ju i sig kännas väldigt tråkigt, särskilt när de hör kompisar berätta allt de har gjort. När de sedan kommer tillbaks till skolan får de dessutom ofta frågan vad de gjort under lovet. För dessa barn kan det betyda oerhört mycket att då ha fått varit med om något kul.

Vad är Unga Station?
– Unga Station är Stockholms Stadsmissions hus för barn, ungdomar och familjer som lever i utsatthet. Vi erbjuder gemenskap och tid för samtal och reflektion. Vi hjälper också människor att ta kontakt med myndigheter eller sitt nätverk. Vi erbjuder också samtal och stödgrupper. Vi är en del av Stockholms Stadsmission, en idéburen organisation med kristen grund som har funnits och verkat sen mitten av 1800-talet. Vi arbetar för att göra Stockholm till en mänskligare stad.

Vad är det ni erbjuder?
– Vi har öppna verksamheter för ungdomar och unga föräldrar man kan komma och bara vara och få delta i en gemenskap. Vid behov så erbjuder vi även olika typer av praktiskt stöd. Det kan vara ett så kallat ombudskap där vi ser till att personer som själv inte klarar av det får sina rättigheter tillgodosedda. Vi ger även ekonomisk hjälp. Tanken är egentligen att detta ska kunna sätta lite guldkant på tillvaron men tyvärr går det ekonomiska stödet allt mer till det mest basala, som mat på bordet och till hyra. Vi upplever att många som har det tufft ofta fått det ännu sämre. Och har man levt så under en längre tid så finns inga reserver att ta av. Minsta extra räkning kan göra att man hamnar i stora problem. Då kommer man till oss på Unga Station och vi gör vårt bästa för att hjälpa till såväl praktiskt som att ge mänskligt stöd.

Innebär den stora flyktingvågen extra utmaningar för er?
– Absolut, de barn som är flyktingar har en väldigt osäker framtid vilket kan vara otroligt påfrestande. Det är svårt att föreställa sig vad det innebär och det är en utmaning i sig att se hur svårt många barn har det. Här erbjuder vi våra öppna verksamheter och har ganska personaltätt så att vi kan hjälpa barn och föräldrar att uppmuntra till lek. Därför ska även vår miljö kännas lite som ett hem. Vår stödgrupp för barn ritar och målar till exempel mycket, samtidigt som vi pratar om deras livssituation.

Har ni även ensamkommande barn?
– Ja, vi har boenden för ensamkommande flyktingbarn. De behöver naturligtvis extra stöd för att lära sig hur vårt svenska system fungerar och ta hand om de upplevelser de varit med om i sina hemländer.

Varför tror du Jobzone valde att stödja just er?
– Jag tror Rolf Smeds, som är projektledare för Running For Shelter, hade hört oss prata om vår verksamhet tidigare. Vi är otroligt glada att de valde att samarbeta med just oss kring Running for Shelter. Det har varit roligt att samarbeta hela vägen. Vi har träffats på flera informationsträffar, de har besökt oss när vi hade öppet hus och vi har känt oss väldigt omhändertagna och betydelsefulla. Det har verkligen känts som att Jobozone tycker det här är viktigt.

Sprang du själv Running For Shelter?Team Unga station_Jobzone
– Ja visst! Jag var dock allra sist i mål. Jag sprang sista sträckan och vårt lag från Unga Station kom sist. Men nu har vi fått blodad tand så nästa år hoppas jag vi kommer igen. Det var superkul att springa tillsammans. Vi hörde väl inte till de mest vältränade men vi hade otroligt teamkänsla och blev sugna att springa mer och kanske ställa upp på fler lopp. Vi hoppas på att komma igen nästa år och då satsar vi på en lite bättre placering.

Läs mer om Running for Shelter

Se bilder från tävlingen