fbpx

Åboungdomar bekantade sig med sommarjobb i Norden

Åboungdomar bekantade sig med sommarjobb i Norden
09/02/2017 trafikgaffla
Arbeta medan du studerar

Artikel: svenskayle.fi  2017-02-08

Arbetsförmedlingstjänster från hela Norden raggade ungdomar på tisdagskvällen då Åbo stads projekt Ohjaamo ordnade ett infotillfälle om sommarjobb utomlands, till sjöss och på Åland.

Viking Line, Åland Living, Nordjobb och den svenska arbetsförmedlingsbyrån Jobzone presenterade sin verksamhet åt ett 40-tal ungdomar, som därefter fick bekanta sig med organisationerna var för sig.

Finsk sisu eftertraktad

Svenska Jobzone förmedlar jobb i både Sverige och Norge. Efter sin presentation ordnade företaget blixtintervjuer för de unga som kände sig lockade. Vice vd Rolf Smeds berättar att företaget har förmedlat sommarjobb åt finländare i 10 år.

– Vi är glada över att få över finnar till Sverige och Norge, de brukar alltid vara uppskattade. Det är den finska Sisun, tillägger Smeds.

Evenemanget riktar sig inte bara till finlandssvenskar, utan många av ungdomarna är finskspråkiga. Enligt Smeds finns det arbetsplatser också för dem som inte har en perfekt svenska.

– Det beror på arbetsplatsen. Vi har både såna som vill ha just finskspråkiga och såna som kräver svenskakunskaper. Så finns det också dem som nöjer sig med att den sökande pratar engelska.

Vilken sorts arbetskraft efterfrågas?

– Just nu handlar det mycket om lagerarbete, byggarbete och också chaufförer med B- eller C-körkort.

Är det jobb som svenskarna inte vill ha?

– Nä, snarare handlar det om en trång sektor där det finns mer jobb än arbetskraft.

Både värdefullt och roligt

Jobzone för i sin presentation fram företagets vision om att försöka få folk att bygga på sin kunskap och inte fastna i gamla banor. Smeds understryker det när han talar om vilken positiv erfarenhet det är att jobba utomlands.

– Som arbetsgivare ser jag en utlandsvistelse som ett tecken på att personen kan ta vara på sig själv och löser saker. Det är ett stort plus. Förutom det så är det väldigt roligt också.

Den låga arbetslösheten skapar stort arbetskraftsbehov

Åland Living är Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighets sätt att informera om arbetsplatser på Åland. Jenny Schauman-Linevik från Åland Living berättar att de idag främst försöker hitta sommarjobbare, men att de också jobbar för att få folk att slå ner bopålarna på Åland för en längre tid.

– Nu på sommaren finns det ett stort arbetskraftsbehov till restaurang- och turismbranschen. Vården är ett annat område där det finns behov.

Förutom kockar, pizzabagare och servitörer behövs det också personal med spetskompetenser. Eftersom arbetslösheten är låg på Åland är det svårt att få personalen att räcka till under de hektiska månaderna.

– Vi har svårt att matcha rätt arbetstagare med rätt jobb, till exempel inom IT, säger Schauman-Linevik

Finska stor fördel

Eftersom en stor del av turisterna är finskspråkiga är det en mycket stor fördel att kunna finska.

– Arbetsgivarna vill ha finskspråkig arbetskraft, särskilt inom servicebranschen. Om man har en svag svenska så lär man sig nog under tiden man är här, så det behöver man inte vara rädd för, tror Schauman-Linevik.

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/02/07/aboungdomar-bekantade-sig-med-sommarjobb-i-norden-finlandare-ar-alltid