fbpx

Ett arbete där säkerhetstänk är avgörande

Ett arbete där säkerhetstänk är avgörande
11/02/2022 trafikgaffla

Man måste våga prova på olika yrken för att hitta sin grej.

Själv har jag jobbat inom såväl industrin som vården och säljbranschen – tills jag bestämde mig för att bli lastbilschaufför. Som utbildad bilmekaniker i grunden och med en pappa som kört buss under min uppväxt var det egentligen inte så konstigt att mitt intresse för fordon växte sig allt större.

CE-körkortet blev mitt under vintern 2018 och när jag åkte ut på mitt första jobbuppdrag med långtradare var det snöstorm. Det ska sägas att jag råkat ut för en och annan fastkörning vintertid men det gjorde också att jag tidigt lärde mig att köra vid halt väglag. Sedan dess har jag fortsatt min karriärresa inom samma bransch och arbetat en tid som kranbilschaufför innan jag för drygt ett år sedan landade ett jobb som lastare via Jobzone.

Det tog nog inte mer än tio minuter från det att jag hade skickat in mitt cv tills att jag blev uppringd av Jobzone och bara några dagar därefter fick jag komma på intervju hos Stena Stål i Västerås där jag befinner mig idag. Jag fick en bra magkänsla av både Jobzone och Stena Stål som gav mig en ordentlig introduktion till jobbet. Jag minns att jag fick höra att det skulle ta ungefär ett år tills jag skulle bli hundra procent självgående och jag är beredd att hålla med. I början var det läskigt att köra in tunga fordon för att sedan lasta dem med material men idag upplever jag att allt flyter på. Jag känner mig trygg med att det inte gör någonting om man skulle råka lasta på fel sätt, det är bara att göra om och göra rätt. Vad som är livsviktigt däremot är att ha ett säkerhetstänk.

Lastning kräver fokus

Jag har själv fått erfara hur lätt hänt det är att skada sig under arbetet. Den viktigaste lärdomen jag bär med mig är därför vikten av att läsa igenom säkerhetsplanen en extra gång om man känner sig osäker. Stena Stål är väldigt noga med säkerheten. Även om det ofta är många bilar som ska hinna lastas under ett arbetspass så går säkerhet och kvalitet alltid först. Det finns en tydlig struktur för arbetet och du vet alltid vad du ska göra. Men eftersom inget lass är det andra likt måste du ständigt vara fokuserad. Du behöver också tycka om att arbeta såväl självständigt som i grupp för även om du har dina ansvarsområden så samarbetar du nära dina kollegor och ser till att det går bra för alla. Personligen uppskattar jag mina kollegor mest av allt med jobbet. Vi är ett helt fantastiskt gäng om jag får säga det själv, med bra teamkänsla och nära till skratt!

Beatrice Hammarberg

Läs om fler av våra medarbetare