fbpx

Att lyckas lycklig – humor på jobbet är guld värt!

Att lyckas lycklig – humor på jobbet är guld värt!
29/04/2020 trafikgaffla

Det lönar sig att ha kul på jobbet.

Både forskare och guld-duon Karsten Warholm och Leif Olav Alnes håller med om det. Så gör även vi på Jobzone!

Jobzone strävar efter att vara branschens bästa arbetsgivare som skapar framgång för individer och organisationer. Och vi vill ha roligt på vägen dit – vi vill lyckas lyckliga. En filosofi som delas av den Norska regerande världsmästaren i 400 meter häck Karsten Warholm, som sponsras av ett stolt Jobzone.

Karsten var den 29:e augusti i år svindlande nära att ta över det 27 år gamla världsrekordet på distansen, men är inte alls missnöjd med att ha världens näst snabbaste tid, tvärtom:

– Det är det största jag upplevt i min idrottskarriär, säger Warholm efter loppet.

Bild t.v. Världsmästaren Karsten Warholm och tränaren Leif Olav Alnes tvivlar inte på att humor i vardagen är en viktig del på vägen mot guldmedaljen. Bild t.h Karsten Warholm kunde knappt tro sina ögon när han såg på resultattavlan att han slagit till med tidernas näst snabbaste lopp på 400 meter häck. Foto Walter Bieri/AP/TT.

Humorn och skrattet är i högsta grad äkta

Efter en guldkantad friidrottssäsong är det inte bara nervösa mästerskap och jubel med norska flaggor vi kommer ihåg. Den till synes ”alltid-på-bra-humör-världsmästaren” på 400 meter häck, Karsten Warholm och hans tränare Leif Olav Alnes har med sitt humoristiska samspel sinsemellan också gjort stora intryck.

– Humorn och skrattet är i högsta grad äkta bekräftar guldduon som inte slutar med det förrän strax innan startskottet går.

– Strax före tävlingen ligger fokus på att utföra uppgiften, och det kräver full koncentration. Men den koncentrationen är lättare att uppnå om jag går sent in i den sista fasen av förberedelserna, berättar Karsten Warholm.

Lustfyllt varje dag

Även om det är två glada killar vi har att göra med, är det också en del av en viktig strategi att ha roligt på jobbet för att uppnå målet att ständigt springa snabbare.

“Det är ett mycket viktigt inslag i vårt välbefinnande och för att behålla glädjen att gå till jobbet och göra saker som gynnar mina prestationer”, tror Karsten själv och fortsätter:

– Det är viktigt att ha en bra ton sinsemellan eftersom vi spenderar så många timmar tillsammans. Att vi trivs i varandras sällskap leder till att vi tycker det är roligt, och får motivation att utföra det hårda arbetet träningen kräver.

Guldrecept för andra att kopiera

Denna del av receptet, att använda glädje för att nå framgångar, kan vara värt för helt andra företag än Team Warholm att kopiera. Att anstränga sig för att medarbetarna ska tycka det är roligt på jobbet är inte bara ett arbetsmiljöarbete – det kan även påverka både produktiviteten och företagets resultat.

Forskning visar att inre motivation har en större effekt än yttre motivation när det gäller att uppnå resultat och prestationer över tiden.

Inre och yttre motivation

Inom psykologin står den så kallade självbestämmanderätten stark. Det är ett begrepp utvecklat av amerikanska psykologer, Edward Deci och Richard Ryan som i stort sett delar in vår motivation i två typer: den yttre och den inre.
Om yttre motivation kan förklaras med typiska faktorer som påverkar oss i olika former av belöningar och fördelar, kan din inre motivation förklaras av det faktum att det du gör är något du tycker om att göra. Det handlar således inte bara om att arbeta i en trevlig miljö.

Olika källor till inre motivation

– Bra humör är viktigt, men det kan inte kompensera om de uppgifter du har inte uppfattas som relevanta och meningsfulla, säger professor Bård Kuvaas vid institutionen för ledning och organisation på BI- Norweigian Business School.
Vår motivation som kommer inifrån är således en komplex drivkraft:

– Bland källorna till inre motivation är upplevelsen av autonomi, det vill säga att känna att man självständigt kan utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt, viktigast av allt. Därefter kommer känslan av tillhörighet, de goda relationerna och det goda humöret att bli relevant, säger Kuvaas.

Det är känslan av att verkligen behärska sitt arbete som driver Karsten Warholm.

– Jag tycker om att träna och tävla och se framsteg i det arbete jag gör, svarar han när vi undrar vad som gör att han jobbar så hårt och offrar så mycket tid.

– Och dessutom har vi ett bra team som fungerar bra tillsammans och som har kul på träningen!

Viktigt att gå hem med ett leende på läpparna

Även om det bara finns en Warholm/Alnes-duo tror de själva att humörfilosofin kan överföras till andra företag.

– Ett lösningsorienterat tillvägagångssätt i en positiv miljö. Jag har svårt att se att det kan bli dåligt, säger framgångscoachen Alnes och sammanfattar:

– Vårt mål för varje dag är att gå hem i slutet av dagen med ett leende på läpparna. Att veta att jobbet är klart, men fortfarande känna att det var roligt att vara där och se fram emot nästa dags hårda arbete och bra humörarbete!

Hur gör Jobzone för att skapa en arbetsplats där människor mår bra och har roligt på jobbet?

Kultur- och marknadschef på Jobzone, Kristina Hagström Iliveska, jobbar med dessa frågor dagligen och ger några konkreta exempel.

“Det är jätteviktigt att jobba med uppskattning. I stort och smått, i både med och motgång. Ge varandra en kram eller bara lite tid för samtal. En annan sak vi arbetar med är feedback och uppföljningssamtal. Då kan man hela tiden ha örat mot rälsen beträffande organisationens- och individens välmående” säger Kristina.

För att göra något annorlunda, och utanför det vanliga arbetet, har Jobzone även inspirerade föreläsningar en gång i månaden för sina anställda. Syftat är att göra något annat, att ge energi och kunskaper utanför sitt ordinarie arbetsområde.

“Vi vill vidga vyerna och uppmuntra till att tänka nytt och utanför boxen. Att bara lyssna och inspireras av andra sätter igång många positiva processer i individer, vilket märks på Jobzone.” avslutar Kristina.