fbpx

Det är du själv som sätter gränsen för vad du klarar

Det är du själv som sätter gränsen för vad du klarar
16/04/2021 trafikgaffla

Jag är inte rädd för att prova nya saker, så länge jag får stanna med båda fötterna på jorden. Under min tid hos Jobzone har många dörrar öppnats vilket medfört en händelsefull och lärorik vardag.

Förra året gav jag mig in i en ny bransch som färdigutbildad lastbilschaufför och det var då jag knöt jag kontakt med Jobzone. Under sommaren 2020 tilldelades jag olika korta uppdrag. Jag började som sopgumma i Jordbro för att därefter köra ut leveranser åt diverse företag. Tack vare att jag tidigare arbetat som taxichaufför är jag en van trafikant med gott lokalsinne, men det går inte att jämföra bilkörning med hantering av tunga fordon. Trots att jag är orädd av mig måste jag medge att det varit nervöst under vissa rutter. Något som jag lärde mig snabbt var att ta den tid som behövs. Särskilt efter att ha försökt mig på en genväg vid en urlastning som slutade med att jag fastnade med foten och likt en scen ur en tecknad film flög rakt ner i skopan…

Frihet under ansvar

Sedan september har jag haft ett längre uppdrag på Urbaser i Nacka som arbetar med återvinning. Mitt jobb innebär frihet under ansvar, jag lägger upp mina dagar själv. Med tiden har jag blivit bättre på att planera körturerna för att vara så ekonomisk som möjligt. Morgonen startar cirka halv sju med frukost tillsammans med kollegorna, det är skönt att få med sig gemenskap i ett annars ganska ensamt yrke. Efter frukosten går jag igenom ordrarna, det finns alltid mycket att göra. Ofta handlar det om att byta sopkärl som gått sönder eller tömma elavfall. Elavfall väger betydligt mer än hushållssopor och särskilt svårt är det att rubba kärlen vintertid i snön. Jag försöker att ständigt tänka smart, som att knuffa istället för att dra kärlen och använda liften i lastbilen när det går för att tippa innehållet. Sedan har jag en stark vilja också. Det bara är du själv som sätter gränsen för vad du klarar.

Arbetet är föränderligt, ibland kan det dyka upp akuta ordrar. För att passa i min yrkesroll krävs det att man är beredd på sådant, såväl som att ta i – för det är tungt. Du behöver också vara bekväm med att klara dig på egen hand och att arbeta utomhus. Hur är det då med lukten, undrar du säkert. Jo, du bör inte ha en för känslig näsa – men stanken är värst på sommaren. Själv tänker jag på att jag bara behöver stå ut en liten stund och bär med mig en spray mot odör att spruta ner i avfallskärlen om det skulle bli för illa.

Allmänbildning är aldrig fel

Jag skulle säga att jag har kul i stort sett hela tiden men jag uppskattar särskilt mina möten med människor. Att skoja med pensionärer som går förbi eller få hjälp av vänliga själar som ser hur jag sliter. Henke, min kontaktperson på Jobzone är dessutom en klippa och helt suverän på att återkoppla. Det har hänt att jag smsat honom en söndagskväll och blivit uppringd redan fem minuter senare, fast jag själv väntat mig svar först på måndagen.

Jag är glad över den erfarenhet jag samlat på mig via Jobzone, jag har fått en god allmänbildning genom inblickar i områden jag inte haft koll på tidigare. Det återstår att se vad som väntar i framtiden men jag hoppas på att få fortsätta köra lastbil tills det är dags för pension!

Marléne Uddén


Relevant: