fbpx

Inget barn ska behöva utsättas för mobbing

Inget barn ska behöva utsättas för mobbing
03/05/2016 trafikgaffla

Det finns, om inte tusentals, så i alla fall hundratals hjälporganisationer att stödja. Hur gör man för att välja ut en enda av dem? Hos RFS börjar vi med att låta deltagarna i stafetten föreslå vilken organisation som skall bli föremålet för vårt stöd. De enda kriterierna är just att det är hjälporganisationer, att de har ett så kallat 90-konto och att de finns på plats lokalt i Stockholm eller åtminstone i Sverige. Det sist nämnda för att vi på ett smidigt sätt skall kunna träffas och samarbeta fram till loppet. Ju mer vi interagerar med organisationen i fråga, desto mer pengar brukar vi få ihop och i år tror vi att summan kan landa en bra bit över 300.000 kr.

I år är Friends förmånstagare och vi lät därför deras insamlingskoordinator Lenita Wilkinsson svara på några frågor om dem.

Helt kort, vad är Friends?
– Varje år utsätts 60 000 barn för mobbning i Sverige. Vi finns till för att förändra den bilden. Vi samlar tillgänglig kunskap inom forsknings- och skolvärlden och att genererar ny forskning genom samarbeten med universitet. Vi paketerar kunskapen i utbildningar som ger skolor, idrottsföreningar och förskolor tillgång till praktiska verktyg för att förebygga mobbning, diskriminering och kränkningar. Samtidigt bedriver vi opinionsbildning för att synliggöra mobbning och dess konsekvenser med syfte att lyfta frågan högt på den politiska dagordningen.

Hur och när startade verksamheten?
– Friends grundades 1997 av eldsjälen Sara Damber som själv varit utsatt för mobbning som barn. Sedan dess har vi växt till runt 50 medarbetare som jobbar i skolor, idrottsföreningar och förskolor över hela landet.

Hur finansieras ert arbete?
– Vår verksamhet finansieras med stöd av företag, stiftelser och privatpersoner samt via arvoden för de utbildningar vi genomför. Vi är en icke vinstdrivande organisation utan statligt bidrag och har tilldelats 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.

Vad är er koppling till Friends Arena?
– Vår huvudsponsor Swedbank har skänkt namnrättigheterna till oss. Vi är otroligt stolta över att nationalarenan bär vårt namn, som en ständig påminnelse att inget barn ska behöva utsättas för mobbning.

Hur kom ni i kontakt med Running For Shelter?
– Vi blev kontaktade av Rolf Smeds, vVD för Jobzone, som berättade att flera av förra årets deltagare föreslagit att vi skulle bli förmånstagare för årets lopp. Det känns fantastiskt att de var med och påverkade att just vi fick privilegiet i år, det är vi enormt tacksamma över!

Ni ska själva springa loppet, hur ser formen ut?
– Självklart ska vi det! Vi har många aktiva löpare på Friends som är taggade inför loppet!

Kommer ni att hitta på något annat kul under loppet?
– Vi har en egen tältplats på området och sätter kanske upp en Instagramvägg eller liknande. Något ska vi i alla fall hitta på.

Kommer man att kunna skänka pengar till er under dagen?
– Det kommer gå att swischa gåvor under dagen och kvällen men även signa upp sig för att bli månadgivare. Vill man stödja Friends som företag kommer vi ha personal på plats som gärna berättar mer om hur vi arbetar med företag.

Vad kommer ni att prata om på informationskvällen för deltagare och sponsorer den 17 maj?
– Vi kommer att presentera Friends, vad vi gör och berätta vad alla är med och bidrar till!